معرفی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
ایران دومین کشور پهناور خاورمیانه و هجدهمین کشور بزرگ جهان در جایگاه پل ارتباطی بین شرق و غرب و بهعنوان شاهراه تبادلات اقتصادی، تجاری و انرژی در منطقه خاورمیانه قرار دارد.
وزارت جهاد کشاورزی وظیفه تأمین امنیت غذایی مردم ایران را شامل: حفظ منابع پایه، مدیریت بر زمین، آبوخاک، مدیریت بر تولید و کشت، مدیریت بر منابع و نهادهها، مسائل تولید اقتصادی و مدیریت پژوهش و آموزش بر عهده دارد.
باتوجهبه وظایف حاکمیتی، این وزارتخانه 95 درصد از گستره جغرافیایی کشور را در برداشته و حدود 17 درصد از نیروی کار و سهم 11 درصدي از توليد ناخالص داخلي ايران را به خود اختصاص داده است.
از مهمترین محصولات تولیدی و صادراتی کشاورزی ایران میتوان به پسته، زعفران، خاویار، انواع محصولات باغی و زراعی و... اشاره نمود.
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) در راستای یکپارچهسازی مراکز و مؤسسات پژوهشی، آموزشی و ترویجی در روز نهم تیرماه 1353 تأسیس شد. این سازمان با حدود 8000 نفرکارمند که حدود 2000 نفر از آنها را محققین و اعضا هیئتعلمی تشکیل میدهند، بزرگترین سازمان تحقیقات کشاورزی خاورمیانه محسوب میشود.
چشمانداز (Vision)
سازمانی برنامهمحور باتکیهبر سامانهها و نظامهای مدیریت پژوهش، اطلاعات و دانش کارآمد بر اساس نیازهای ذینفعان برای توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی.
مأموریت (Mission)
تحقیق و نوآوری برای توسعه سامانههای کشاورزی و منابع طبیعیدانش بنیان.
فعالیتها (Activities)
توسعه تحقیقات و فناوری؛ تولید هستههای پایه محصولات فناورانه؛ آموزش؛ کارکنان و انتقال فناوری؛ ارزیابی، گواهی و ثبت نهادههای کشاورزی، مدیریت تنوع زیستی کشاورزی.
این سازمان دارای 22 مؤسسه تحقیقاتی شامل: مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی ، مؤسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، مؤسسه تحقيقات پنبه، مؤسسه تحقيقات ثبت و گواهي بذر و نهال، مؤسسه تحقيقات علوم دامي ایران، مؤسسه تحقيقات خاک و آب، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخيزداري، مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقيقات برنج، مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقيقات ابريشم، مؤسسه تحقيقات فني و مهندسي کشاورزي، مؤسسه تحقيقات كشاورزي ديم كشور، پژوهشگاه بيوتکنولوژي کشاورزي و مرکز ملي تحقيقات شوري، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی و مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزي و منابع طبیعی و یک مرکز آموزش عالی و همچنین 360 ایستگاه تحقیقاتی است.
همچنین این سازمان دارای 34 مرکز تحقیقاتی در سراسر کشور ایران است.
بستر مأموریتهای ملی سازمان تات:
◆ تحقیق و توسعه فناوری
◆ توسعه محصولات فناورانه
◆ مدیریت تنوع زیستی کشاورزی و منابع ژنتیکی
◆ نظارت، ثبت و گواهی نهادههای اساسی کشاورزی
◆ آموزش کشاورزی
◆ ترویج کشاورزی